2009-07-10 12:28:58• hírek • Szatmár.ro

A gazdasági válságról tartott előadást

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a tusnádfürdői EU-tábor pénteki napján tartott előadást a tábor résztvevőinek.

A gazdasági válság Romániát, ezen belül pedig Szatmár megyét közvetlenül érintő hatásairól, továbbá a diákmunka törvényes kereteinek részleteivel foglalkozó előadáson Csehi többek között kitért a megye gazdasági lehetőségeire is.

Mint elmondta, Szatmár megyét, földrajzi helyzetének köszönhetően egyelőre csak kevésbé érintette a válság hatása. A külföldi befektetők nem léptek ki drasztikus mértékben a megye gazdasági életéből, sőt, a megye kedvező logiszitikai lehetőségeinek felismerése révén új külföldi befektetők érkeznek a közeljövőben. Csehi szerint az önkormányzatokra nagy feladat hárul ebben az időszakban, hiszen rendkívül fontos egy befektetőbarát környezet megteremtése ebben a tekintetben.

A gazdasági válság kezelésével kacsolatban Csehi elmondta, hogy megnehezíti az önkormányzatok dolgát ebben a kérdésben az a tény, hogy a munkaadók támogatására, az elvégzett munkálatok kifizetésének gyorsítására konkrét és életképes stratégiája nincs a kormánynak. A közpénzekből jól elvégzett közhasznú beruházások kifizetését meg kellene sürgetni, ezzel segítve a privát szektort. Csehi kifejtette, hogy a válság kezelésében egyébként nagyobb hatáskört kellene adni a Román Nemzeti Banknak, amely intézmény már korábban is hathatósan hozzájárult a krízishelyzetek enyhítéséhez.


Csehi a gazdasági válságról tartott előadást
Csehi a gazdasági válságról tartott előadást


Csehi elmondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Szatmár megyében mindeddig sikeres szakmunkásképzés kormányszinten történő leállítása és átalakítása gyengíti a megyei munkaerő potenciálját. A cégek és befektetők felkészült és jól képzett munkaerőt keresnek, és amennyiben a szakmunkásképzéssel foglalkozó rendszer átalakul, komoly gondok jelenhetnek meg a munkaerőpiacon Szatmár megyében is, gyengítve lehetőségeit a befektetőkért és új munkahelyek teremtéséért vívott versenyben.

Az előadás második részében a diákmunka törvényes kereteivel foglalkoztak az előadók. Csehi megjegyezte, hogy sajnálatos tény, hogy ennek a törvényes keretei még mindig hiányosak. Így azok a diákok, akik munkával, hasznosan szeretnék eltölteni vakációjukat sok esetben csak feketén tudnak dolgozni. Ennek a helyzetnek a mihamarabbi kezelése Csehi véleménye szerint rendkívül fontos lenne, hiszen a zsebpénzkiegészítést jelentő diákmunka kereteinek tisztázása hozzásegítheti a diákokat ahhoz, hogy a fiatalok aktív gazdasági szereplőként is kipróbálják magukat. Ez pedig azért is rendkívül fontos, hogy a diákok még fiatalkorban megtanulják a munka és a fizetés közötti kapcsolat fontosságát, könnyedén munkára szoktathatja a fiatalokat. Ezáltal hasznos gazdasági szereplővé válhatnak majd tanulmányaik elvégzése után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: